Algemene Informatie

De officiële oprichtingsdatum van Toerclub Zelhem luidt 14 november 1979. Na een jaar van voorbereiding, waarbij diverse mensen de mogelijkheden en interesse in het oprichten van een fietstoerclub in de gemeente Zelhem hebben onderzocht, werd op voornoemde datum de vereniging opgericht. In het jaar 2004 vierde Toerclub Zelhem haar 25 jarig jubileum, onder andere met een fietsweek in Frankrijk, met als absolute hoogtepunt de beklimming van de legendarische Mont Ventoux. Het 30-jarig jubileum is gevierd met een week fietsen in voormalig Oost-Duitsland, in de deelstaat Thuringen. In het kader van 35-jarig lustrum zal er in 2014 worden gefietst in het Weserbergerland in Duitsland.

In de loop der jaren heeft Toerclub Zelhem zich ontwikkeld tot een vereniging met ruim 100 leden, die het hele jaar door en bij alle weersomstandigheden, op een sportieve en recreatieve manier het toerfietsen beoefenen. Naast de vele clubtochten die vanaf half maart tot half oktober op de weg worden verreden, wordt er in de wintermaanden met de crossfiets of ATB gereden in de bossen en velden rondom Zelhem, maar ook verder in de mooie Achterhoek en Liemers.

De agenda voor de clubtochten wordt aan het begin van het seizoen samengesteld. Diverse clubleden zetten dan voor hun medeclubleden een fietstocht uit, in afstand variërend van zo’n 50 tot 130 kilometer. De betreffende tocht wordt in groepsverband verreden. Wanneer er geen clubtocht is gepland dan wordt, afhankelijk van het tijdstip van het jaar, een zogenaamde half negen- of negen-uurtocht verreden. De deelnemers aan deze tochten verzamelen zich op het afgesproken vertrekpunt en stellen in onderling overleg de te rijden afstand en richting vast. De leden kunnen kiezen voor fietsen in een A, B of C-groep, waarbij met name de afstanden en de rijsnelheden het verschil bepalen. De A groep kan worden gezien als de meest sportieve groep, daar waar bij de C-groep het accent meer op het recreatief bezig zijn ligt. Sinds 2012 is er ook een (nu nog kleine) damesgroep actief, waarbij de dames  zelf de routes en afstanden bepalen. Bijna alle dames maken gebruik van een elobike, en een enkeling op een hybride/mountainbike. De rijsnelheid van deze dames ligt ongeveer op 23 km per uur. Onderweg stappen zij regelmatig af om te genieten van al het moois dat zij zien.

Vanaf half april tot half september worden er op woensdagavond de zogenaamde midweektochten georganiseerd, waarbij een (korte) toerrit wordt gereden naar een van tevoren bepaalde plaats. Afhankelijk van het tijdstip en het jaar en de hoeveelheid daglicht neemt de afstand wekelijks toe, en na de langste dag weer af.

In principe zijn de clubtochten alleen bedoeld voor leden van Toerclub Zelhem, maar belangstellenden die eens kennis willen maken met het toerfietsen bij Toerclub Zelhem zijn vanzelfsprekend van harte welkom.

Aangezien Toerclub Zelhem is aangesloten bij de Nederlandse Toer Fiets Unie, de overkoepelende organisatie van toerfietsend Nederland, nemen leden van Toerclub Zelhem ook regelmatig deel aan tochten van zusterverenigingen. Dit kunnen tochten zijn in de Achterhoek, op de Veluwe of in Twente, maar ook verder weg in Nederland of over de grens. Zelf organiseert Toerclub Zelhem jaarlijks het Rondje Achterhoek (vanaf 2014 met een uitstap naar de Holterberg waardoor er in de langste afstanden veel klimwerk zal zitten), gecombineerd met een veldtoertocht, en 2 aparte veldtoertochten, te weten de Scheffer Keukens Kappenbultentocht en de Heide Smid Langenbergtocht, beide genoemd naar de kledingsponsoren!

Reacties zijn gesloten.