Persbericht toertochten 15 maart 2020

Toerclub Zelhem organiseert diverse toertochten op zondag 15 maart

Op zondag 15 maart organiseert Toerclub Zelhem diverse toertochten. Zo is er De Smoks ATB Ronde Zelhem, een prachtige veldtoertocht met afstanden 35, 50 en maar liefst 70 kilometer. Er is een basis route uitgezet van 35 kilometer die op 2 plaatsen is uit te breiden met extra lussen van 15 en 20 kilometer. Met de route van 70 km hoopt de Zelhemse toerclub naast de mountainbikers ook de cyclocrossers een mooie tocht te kunnen bieden. De basisroute voert via het terrein van de ZAMC over de Langenberg, waar er enkele spectaculaire klimmetjes en afdalingen in het parcours worden opgenomen. Vervolgens gaat de route naar het bosgebied tussen Zelhem, Hengelo en Ruurlo, waar zandwegen en singletracks onderdeel uit maken van de tocht. Draaien en keren, korte klimmetjes en hier en daar mul zand zullen overwonnen moeten worden om bij de pauze in het buitengebied van de Veldhoek te komen. Direct na de pauze is de eerste mogelijkheid om de route te verlengen, door de bossen gaat het richting Ruurlo om na zo’n 15 kilometer weer aan te sluiten op de basis route. Ook de route terug naar Zelhem voert door bosrijk gebied. Vlak voor Zelhem kunnen de echte liefhebbers dan nogmaals afbuigen voor een tweede extra lus van 20 kilometer, waarbij het afwisselende gebied ten zuidoosten van Zelhem wordt aangedaan. Deze lus is met name geschikt voor de deelnemers met een cyclocrossfiets. Ook in deze lus is een pauzeplek opgenomen. Over mooie paden, bosrijke stukken en onbekende zandwegen komt men uiteindelijk weer terug bij de start- en finishlocatie, het sportcomplex van Korfbalvereniging SEV.

Voor de mensen die liever op de weg fietsen heeft Toerclub Zelhem, als opvolger van de Achterhoek-Sallandtocht, in 2018 een nieuwe wegtocht bedacht, te weten de Fietshuis Jansen Achterhoek Ronde. Deze tocht is destijds door de deelnemers met veel enthousiasme ontvangen, dit door de vele afwisseling die er in de route zit en de rustige weggetjes waarover de route voert. Toch is de tocht dit jaar gedeeltelijk vernieuwd en veiliger geworden. Deze tocht kent een afstand van 85 km en voert de deelnemers door het glooiende buitengebied van Aalten en Vragender. Enkele korte verrassende klimmetjes zijn in deze route opgenomen en hier en daar zal ook “vals plat” voor de wielen verschijnen. Hoewel je het niet zou verwachten kent de route toch nog zo’n 200 hoogtemeters en is daarmee een prima training voor de grotere en langere tochten die later in het jaar gereden kunnen worden. Een pauzeplek is voorzien in Vragender. De route kenmerkt zich door de continue afwisseling tussen bosrijk gebied, langs waterpartijen , houtwallen en zicht op historische plaatsen en gebouwen in de oostelijke Achterhoek. In de gehele route komt slechts één stoplicht voor. Toerclub Zelhem heeft er bewust  voor gekozen om hier wel langs te rijden om daarmee de druk bereden Twenteroute op een veilige manier over te kunnen steken! 

Zowel de veldtoertocht als ook de wegtocht zijn door de overkoepelende fietsbond, de Nederlandse Toerfiets Unie (NTFU), in 2019 beoordeeld en hebben het label “Extra Goed Geregelde Tocht” gekregen. Dit is een nieuwe benaming voor de vertrouwde 3-sterren tochten! De jarenlange ervaring van Toerclub Zelhem in het organiseren van (veld)toertochten heeft er toe geleid dat er sprake is van een hoge kwaliteit qua bewegwijzering en verzorging. Inschrijven voor al deze tochten kan op zondag 15 maart tussen 08.30 en 10.00 uur in de kantine van SEV, Halseweg 31 in Zelhem. Vanaf de rondweg verwijzen borden u naar deze startlocatie. De kosten voor deelname zijn conform de NTFU richtlijnen.

Reacties zijn gesloten.